23 maart 2016

Poëzieavond klas 1: HELP!

Alle leerlingen van klas 1 hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan een bijzonder project: het jaarlijkse poëzieproject. Dit is een vakoverstijgend project tussen de vakken Nederlands, muziek en tekenen. Het thema was dit jaar “Help”. Vorige week presenteerden de leerlingen het fantastische resultaat aan elkaar en hun ouders of andere belangstellenden tijdens een spetterende poëzieavond.

Het thema “Help” leverde verrassende ideeën op. Er kwamen benarde situaties aan bod: oorlog, pesten en dierenleed. Maar ook het eten van spruitjes of een schriftelijke overhoring passeerden de revue.

In de tekenlessen werd het project opgestart. Leerlingen gingen brainstormen, maakten voorstudies en vertaalden deze uiteindelijk naar een linosnede. Tijdens de lessen Nederlands maakten de leerlingen kennis met allerlei dichtvormen. Vervolgens schreven zij zelf een gedicht passend bij het thema “Help”. Ten slotte hebben de leerlingen in de lessen muziek één gedicht in een muzikale vorm gegoten. Deze zijn bij de Poëzieavond ten gehore gebracht. Ook hebben ze samen het jaarlied 2016 gezongen (tekst onderaan):

De mooiste gedichten en linosneden zijn in gebundeld in een boekje. Het boekje is te koop en van elk verkocht boekje gaat 1 euro naar Unicef. Voorafgaand aan het project hebben vrijwilligers van Unicef uitleg gegeven aan de leerlingen over het werk van Unicef. Ze vertelden over de rechten en plichten van kinderen overal in de wereld en de hulp die veel kinderen hard nodig hebben. De opbrengst van het boekje dit jaar voor Unicef is een mooi bedrag geworden: ongeveer 300 euro! Het boekje kost 5 euro en is nog steeds te koop via gkoens@celeanum.nl. Ook zal het boekje te koop zijn tijdens het Unicef Wereldfestival op zondag 12 juni 2016 in de Nooterhof in Zwolle.

JAARLIED POEZIEPROJECT 2016 Geschreven door: Natasha, klas 1D

COUPLET Don’kre wolken aan de hemel
Dreigen met regenbuien
Nergens, kun je heen
Je hebt het gevoel dat je
Nergens meer kan schuilen
Nergens, kun je heen
Maar ik, ik ben hier

PRE REFR. Om je een schuilplaats te geven
En niet alleen voor nu
Maar, maar, maar
voor altijd

REFREIN Ik ben hier Om je sterk te maken
Ik ben hier en om jou te helpen
Ik ben hier van die donk’re buien
Ik ben hier weer iets moois te maken
Ik geef je steeds
een mooie dag cadeau
Samen kunnen wij
alles aan

COUPLET Don’kre wolken aan de hemel
Dreigen met regenbuien
Nergens, kun je heen
Maar ik, ik ben hier

PRE REFR.
REFREIN

BRIDGE Om je te helpen zaaien
Voor een mooie wereld
Zaadjes van liefde
Vriendschap en geluk
Deze zaadjes beginnen klein
Maar het resultaat is groot
Ik ben er voor jou
Om je te helpen

REFREIN (als slot)
Samen kunnen wij alles …
Samen kunnen wij alles …
Samen kunnen wij alles aan!

De foto’s (fotografie Quinten Bulte en Stefan Lucassen):