8 september 2016

Persbericht: Celeanum uniek in het noorden met Econasium

Het Gymnasium Celeanum in Zwolle is als enige gymnasium boven de grote rivieren een Econasium geworden. Daar is de school uitermate trots op. In samenwerking met Tilburg University (TiU) is een excellentieprogramma (bedrijfs)economie samengesteld. De eerste leerlingen starten in januari 2017. Rector Caren Japenga: “Onze school was al een VECON Business School met een uitgebreid economieprogramma, maar dat wij ons nu een Econasium mogen noemen is wel de kers op de taart.”

Als Econasium biedt het Celeanum leerlingen de kans zich nog meer te verdiepen in ondernemerschap, zowel de theoretische als de praktische kant. Zo leren ze hoe ze statistisch onderzoek moeten doen. Daarnaast bezoeken Econasium-leerlingen congressen, economische instellingen en bedrijven en nemen ze deel aan (bedrijfs)economische simulaties. Ze krijgen toegang tot de wetenschappelijke database van de TiU en worden bij onderzoek ook ondersteund door wetenschappers van de TiU. Japenga: “Het Econasium is hiermee niet alleen een uitstekende voorbereiding op een universitaire studie in de (bedrijfs-)economie of econometrie, maar ook kunnen de leerlingen de aangeleerde statistische technieken toepassen in veel andere universitaire studies.”

Economie in de praktijk

Leerlingen van het Celeanum komen al vroeg in hun schoolcarrière in aanraking met ondernemerschap. In klas 3 nemen ze deel aan het project Day for Change, waarbij ze een eigen bedrijf starten. Afgelopen schooljaar won een aantal leerlingen de landelijke Day for Change-prijs; zij hadden een goedlopende ontbijtservice opgezet. In de bovenbouw kunnen leerlingen deze ondernemersvaardigheid voortzetten in het programma van de VECON Business School en de Nijenrode Business Battle. Afgelopen schooljaar richtten twee leerlingen een zonnepanelenschoonmaakbedrijf op. Zij hadden zo’n goed business plan en zo’n goede presentatie dat ze de Nijenrode Battle wonnen. Vanaf januari 2017 kunnen leerlingen dan nu ook deelnemen aan het Econasium, waar ze de praktische en wetenschappelijke kant van ondernemerschap kunnen combineren.

Vrijstelling

Leerlingen die het Econasiumprogramma met goed gevolg hebben afgesloten, krijgen daarvoor een aantekening op hun diploma. Daarnaast ontvangen ze van de TiU het diploma “Certificate of Economic Proficiency”. Hiermee kunnen zij op onderdelen vrijstelling krijgen van hun studie, wanneer ze gaan studeren bij de TiU.