31 mei 2015

Parijs

Een aantal leerlingen uit klas 3 en 4 was op excursie naar Parijs. Een verslag van Robin uit klas 3:

Afgelopen week zijn we met 33 leerlingen en drie docenten op reis naar Parijs geweest. Woensdag 20 mei kwamen we na een lange, vermoeiende busreis met een beetje vertraging dan eindelijk aan bij het hostel. Snel werd er ingecheckt en maakten we ons klaar om Parijs in te gaan.

Met de metro vertrokken we richting het Louvre. Het laatste stuk liepen we over de prachtige Seine, langs de drukke Place de la Concorde, door het mooie park Jardin des Tuileries en langs Arc de Triomphe du Carrousel. In het Louvre bezochten we eerst natuurlijk de beroemde Mona Lisa, maar we bezochten ook beroemde andere schilderijen, prachtige beelden van godin Diana en Afrodite en in het Egyptische gedeelte de Sfinx van Tanis.

Na het bezoek aan het Louvre liepen we langs de Seine naar Pont des Arts, waar we even stil stonden en bij zonsondergang de brug met de liefdessloten en de Seine fotografeerden. Omdat het op dit moment 22:00 werd, konden we genieten van het uitzicht met de flikkerende Eiffeltoren. Hierna vervolgden we onze weg langs de Seine, via het Hôtel de Ville naar de Notre-Dame. Ook hier werden foto’s gemaakt van en met de verlichte kathedraal.

Het was inmiddels al best laat en ook onze magen lieten dat merken. Zo kwam het dat we om 22:45 uur ’s avonds nog gingen eten. Velen zochten hier een restaurantje op, maar je kon ook iets verder doorlopen naar de McDonald’s en zwijmelen bij het zien van de jongens daar. Wij dachten dat het knappe Fransen waren in tenslotte wel ‘de stad van de liefde’ en spraken ze aan met: “Bonjour, mon amour. Je suis Néerlandais. Je parle un petit peu français…”, maar helaas waren het simpelweg Nederlanders… Daarna moesten we al snel weer terug naar de verzamelplek en vertrokken we per metro weer terug naar het hostel. Nog nagenietend van de mooie dag viel uiteindelijk iedereen in slaap.

Donderdag 21 mei begonnen we de dag goed met een lekker Frans ontbijtje: een croissantje en een stokbroodje. Vervolgens maakten wij ons klaar voor dag 2 in Parijs. Per metro vertrokken we richting Le Marais. Eenmaal aangekomen stond een gids op ons te wachten om ons een rondleiding te geven door de Joodse wijk. Tijdens deze rondleiding heeft ze ons veel verteld over de geschiedenis van de wijk, en hebben we verscheidene Joodse gebouwen gezien. Het was een erg fascinerende rondleiding.

Na deze rondleiding was het tijd om te lunchen met natuurlijk weer een stokbroodje, want we waren overigens wel in Frankrijk. Met een gevulde maag vertrokken we vervolgens naar Sainte-Chapelle. Gelukkig voor ons hoefden we niet in de meterslange rij te staan, maar konden we in een keer naar binnen. Nog nooit tevoren hebben we zo’n mooie kapel gezien. Wat een prachtig gezicht met de glas-in-loodramen. Nadat we de trappen hadden beklommen konden we onze voeten eindelijk even rust geven door op stoelen te gaan zitten onder genot van een nog mooier plafond met glas-in-loodramen. Want wat was het een prachtige kapel!

Vervolgens gingen we te voet richting Les Halles en Centre Pompidou. Hier hadden we circa drie uur vrije tijd om te shoppen en te eten. Met volle tassen en een volle maag verzamelden we na drie uur weer bij Centre Pompidou. Vervolgens wandelden we via het Louvre naar de Place de la Concorde, langs de ponts over de Seine naar het mooie Grand et Petit Palais. Daarna liepen we via de dure en stijlvolle Champs-Élysées naar de mooie Arc de Triomphe.
Hierna stapten we in de bus en gingen we naar Montmarte, waar we de 222 traptreden beklommen en de Basilique du Sacré-Cœur bezochten. Vervolgens gingen we wat eten in de wijk. We dachten een goed restaurant gevonden te hebben, omdat er veel mensen zaten en goed zal het vast wel geweest zijn, maar we hebben wel geleerd om eerst naar de prijzen te kijken voor we ergens gaan zitten… Gelukkig hebben we toch nog ergens kunnen eten zonder dat het een rib uit ons lijf kostte.

Na het eten verzamelden we weer bij de Sacré-Cœur en liepen we met de hele groep de bult af om wat te gaan drinken. Drankjes als de l’eau pétillante zullen niet snel vergeten worden. Na veel gezelligheid gingen we bij het oudste metrostation van Parijs naar beneden en dat hebben we geweten: achter de mooie, oude poort van dit metrostation schuilde zich heel veel trappen… Toen we eindelijk beneden kwamen, stond de metro al op ons te wachten, waardoor we net op tijd in de metro konden stappen. Ook deze keer bij de metro hebben we weer even iets goed geleerd: altijd wanneer je de metro instapt, moet je direct gaan zitten of je direct ergens aan vast houden, omdat het anders nog wel eens mis wil gaan…

Vrijdag 22 mei begonnen we de dag opnieuw goed met het Franse ontbijtje. Helaas was dit alweer de laatste ochtend en moesten alle spullen worden ingepakt en de kamers worden opgeruimd. Met veel proppen en duwen pasten uiteindelijk alle koffers en tassen dicht en konden we het hostel verlaten op weg naar de Dôme des Invalides.
Na een halfuur zwoegend met alle bagage gelopen te hebben, kwamen we dan eindelijk bij de bus en de Dôme des Invalides aan, waar we onze bagage kwijt konden. Wegens gebrek aan tijd hebben we de Dôme des Invalides helaas niet kunnen bezoeken, maar was ervoor gekozen om alleen de Eiffeltoren te bezoeken.

Bij de Eiffeltoren werden allereerst natuurlijk mooie foto’s gemaakt van en met de Eiffeltoren. Daarna vertrokken we naar de toren, waar speciaal voor ons twee mensen van de reisorganisatie al sinds 07:00 in de rij stonden. Daar kregen we slecht nieuws te horen: omdat de dag ervoor een grote groep zakkenrollers bezoekers had beroofd en personeel had aangevallen, was het te riskant voor het personeel om de Eiffeltoren te openen. Dat was natuurlijk heel erg jammer, maar na kort overleg zijn we met de metro naar de Tour Montparnasse gegaan. Wat best bijzonder was, omdat deze metro ook boven de grond reed. Of de Tour Montparnasse minder leuk of leuker is dan de Eiffeltoren kunnen we niet zeggen, maar we kunnen in ieder geval wel zeggen dat we bij de Tour Montparnasse een nog veel mooier, beter en hoger uitzicht hadden over Parijs!

Nadat we de Tour Montparnasse bezocht haddden, vertrokken we per metro naar Opéra Garnier en Galerie Lafayette. Hier kregen we vrije tijd om te shoppen, wat te eten en iets te halen voor de terugreis. Nadat we door Fransen heel veel winkelstraten zijn doorverwezen naar een supermarkt, hebben we uiteindelijk een winkel gevonden: een Nederlandse Hema. Hierna was het jammer genoeg alweer tijd om naar de bus te gaan en Parijs gedag te zeggen. Maar daar werd de busreis niet minder op: met veel openingszinnen, met meneer Top die CosmoGirls leest, de laatste roddels leest en zwijmelt over Zac Efron, met veel horoscopen, veel warmte en veel gezelligheid werd ook de terugreis nog een feest!

Kortom, het was een super leuke reis met veel gezelligheid, veel monumenten, mooi weer, lekker eten, weinig slaap, veel blaren, veel Wikipedia-presentaties, een staking en een hele gezellige busreis! Om maar even op z’n Frans te zeggen: C’était un voyage formidable avec un groupe très sociable d’élèves et d’enseignants!