17 maart 2016

Orkestival 2016

Donderdag 10 maart deed ons schoolorkest weer mee aan het Orkestival in het Concertgebouw in Amsterdam. Het Orkestival is een jaarlijks terugkerend festival voor schoolorkesten van landelijke gymnasia. Dit jaar kregen we extra ondersteuning van Marianne Lindeboom op contrabas en daar waren we heel blij mee.

Verslag van onze dirigent Dries Lansdorp

“Wat is er dan zo bijzonder aan het Orkestival”, kun je je afvragen? Nou…:
* Voor dag en dauw al onderweg (als je buiten Zwolle woont) om de bus van 08.30 uur naar het Orkestival in Amsterdam niet te missen.
* Spelen in het Concertgebouw, in de beroemdste concertzaal van de wereld met de mooiste akoestiek, dat is een belevenis op zich.
* Als brugklasser die kans krijgen en daarna nog vijf keer weer.
* Een hele dag geen school in ruil voor een volledig verzorgde dag vol muziekmaken, zingen en met alle deelnemers in een mega-orkest van 300 instrumentalisten Moussorgsky spelen.

Het Orkestival 2016 vond voor de 27e keer plaats met “Beeld en geluid” als thema. Het Celeanum kwam met een gedurfd “solo”-programma. We begonnen met de Hornpipe uit de Watermusic van Händel. Daarna swingde het Concertgebouw op de klanken van Dry Bones met afwisselende solistische passages door hoorns, trompetten, violen, ondersteund door ritmische pizzicato in celli en contrabas.

De Violoncelli-groep met Hein, Nina, Fenna en Aymara wist een knap staaltje werk neer te zetten bij het werk van de cellopedagoog James Cook.

In de Tango d`amore van de Nederlandse componist Ivo Kouwenhoven werd het publiek getrakteerd op een mooi stukje dansmuziek met bijzondere soli voor violen (Marjo, Carlijn) en celli. “Hava Nagila” werd een ware uitsmijter door de solo-inleiding van Thomas op zijn xylofoon.

Het moge duidelijk zijn dat iedereen zo zijn steentje heeft bijgedragen om van deze gebeurtenis een bijzonder dag te maken. We hebben goed gespeeld, maar zijn voor een zaal als het Concertgebouw nog mager in aantal. Daarom: Bespeel jij een instrument? Zorg dat je er volgend jaar ook bij bent en meld je aan bij gvanderhorst@celeanum.nl!!!