23 juni 2017

Op pad met het Econasium

Onlangs zijn de econasiumleerlingen op excursie geweest naar het bedrijf AWL in Harderwijk. Een verslag van Kim en Mikal:

“AWL is een bedrijf dat gespecialiseerd is in lassen. AWL ontwerpt en produceert robots voor allerlei doeleinden, van het produceren van autostoelen tot het inpakken van een magazijn. De robots die AWL maakt zijn met name bedoeld voor de internationale markt, met name China.

Eerst kregen we een presentatie over AWL, waarin ons een heleboel werd uitgelegd over hoe je een bedrijf als AWL draaiende houdt. Dat blijkt nog niet zo makkelijk, aangezien je met een heleboel dingen rekening moet houden. Mensen mogen bijvoorbeeld niet teveel gewicht in een keer tillen en alles moet veilig zijn.

Na de presentatie mochten we op de werkvloer kijken. Hier stonden allemaal robots, sommigen waren aan het werk, en anderen moesten nog afgemaakt worden. Er was zelfs een afgesloten gebied waar wij niet in mochten, omdat de werkzaamheden die daar plaatsvonden nog geheim waren. Dit was omdat het product dat daar gemaakt werd nog niet op de markt is, en om de concurrenten achter zich te laten doen ze er dus alles aan om het geheim te houden.

Als laatste mochten we zelf aan de slag met het ontwerpen van een machine. We kregen een probleem voorgeschoteld; we moesten een robot ontwerpen om dozen in een kast op te bergen. We kregen allerlei details over de afmetingen van de ruimte, de robot en de dozen zelf, en we kregen een lijst met alle middelen die we mochten gebruiken. Nadat we allemaal een robot hadden ontworpen, moesten we ons idee pitchen en kregen we feedback van onze rondleiders.

Daarna was het alweer tijd om terug te gaan, maar we kijken wel terug op een hele leuke en leerzame dag! We hebben erg veel geleerd over de manier waarop het bedrijf werkt, zowel over het ontwerpen van de robots als over het besturen van zo’n groot bedrijf en hoe je dat bedrijf laat overleven in een wereld vol concurrentie. Wij hebben er erg van genoten en kijken alweer uit naar de volgende excursie!”