18 december 2016

Op maatschappelijke stage in Düsseldorf, een bijzondere ervaring

Elk jaar doen de leerlingen uit klas 4 een maatschappelijke stage. Thijn ging dit jaar over de grens naar Düsseldorf in Duitsland. Een bijzondere ervaring. Lees maar.

Een verslag van Thijn (klas 4)

Eind november heb ik in Düsseldorf stage gelopen op het Friedrich Rückert Gymnasium. Op maandag 28 november ben ik begonnen en donderdag 1 december was (helaas) mijn laatste dag.

Mijn stage hield voor het overgrote deel in, dat ik in een internationale klas heb geholpen met lesgeven. Verder heb ik schoolboeken bestickerd, meegelopen bij de huiswerkklassen en de naschoolse opvang. Ik ben tijdens mijn stage superleuke kinderen tegengekomen en heb erg veel geleerd.

De internationale klas is een klas met vluchtelingen die voor 2 jaar in deze klas Duits leren en daarna naar de “normale” klassen kunnen. Tijdens deze lessen is de focus dus gericht op de Duitse taal.

De kinderen in deze klas waren allemaal ontzettend gemotiveerd, leergierig en lief! Ze leren Duits op een hele leuke manier. Natuurlijk met boeken, maar ook op hele orginele manieren. In de lessen hebben ze bijvoorbeeld een scene in een hotel nagespeeld. En een spel waarbij je het woord op het kaartje moet uitbeelden. Ook hebben ze een route gewandeld, die ze zelf van een routebeschrijving moesten aflezen en ook zelf de weg terug moesten opschrijven.

Ik heb het tijdens deze stage erg naar mijn zin gehad. Niet alleen omdat ik Duits zo’n mooie taal vind, maar vooral vanwege de kinderen met wie ik werkte. Toen ik al een anderhalve week terug was in Nederland heb ik een hele dikke envelop ontvangen uit Duitsland. Daarin zaten allemaal lieve en mooie briefjes van de kinderen in de internationale klas. Echt leuk!! Het liefste zou ik de stage nog een keer doen en ik raad het iedereen zeker aan! Vooral als je overweegt om iets met Duits of kinderen te gaan doen in de toekomst.