15 juni 2016

Nils en Wesley (klas 5) winnen Nyenrode Business Battle

Laaiend enthousiast waren ze. De juryleden van de Nyenrode business battle. Nils van de Beeke en Wesley Nijmeijer, beide uit klas 5 van het Gymnasium Celeanum in Zwolle, wonnen gisteren overtuigend deze landelijk wedstrijd voor gymnasium-leerlingen met hun plannen om het rendement van zonnepanelen te verhogen door ze schoon te maken.

Een maandenlange voorbereiding ging vooraf aan deze wedstrijd. Nils en Wesley hebben samen met hun coach Thomas Klaphake de pitch en de uiteindelijke presentatie tot in de puntjes voorbereid. Klaphake is ondernemer in Kampen en eigenaar van het bedrijf de Olifant en de Eenhoorn. Volgens Nils en Wesley kan het rendementsverlies van zonnepanelen oplopen tot 25%, omdat ze vuil worden. Hun bedrijfje, ShinySolar, maakt ze schoon. Een win-win-situatie volgens beide heren: het is beter voor het milieu en het levert een besparing op. En met een snelgroeiende markt voor zonnepanelen zien ze de toekomst van hun bedrijf zonnig in. Dat vond de jury ook en kende hen van de vijftien deelnemende teams de eerste prijs toe: een geldbedrag van 175 euro.

Of ze het bedrijfje echt gaan starten? Dat weten ze nog niet. Ze zijn wel met Nyenrode in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Docent economie Liekele Gaastra: “Ik ben heel erg trots op ze. De presentatie ging erg goed en het plan zit gewoon goed in elkaar. Op school besteden we als VECON Business School veel aandacht aan het opzetten van eigen bedrijfjes. Ik ben blij met dit resultaat.”

Nyenrode New Business School organiseert elk jaar de business battle. De bedoeling is om leerlingen meer bekend te maken met ondernemerschap. Het Gymnasium Celeanum doet elk jaar met een delegatie mee aan deze wedstrijd. Sinds 2016 mag het Celeanum zich een VECON Business School (VBS) noemen. Een VBS kenmerkt zich door extra aandacht voor de economische aspecten van de maatschappij en voor talenten van leerlingen op bijvoorbeeld het gebied van ondernemerschap. De wedstrijd van Nyenrode sluit hier naadloos op aan.

Op de foto van lnr: Wesley, dhr Klaphake, Nils. En een fimpje van hun pitch.