5 oktober 2015

Mooie herdenking Rozenboom

Het was een mooie herdenking. Donderdag 1 oktober herdachten leerlingen van klas 3 en andere belangstellenden de deportatie van de Zwolse Joden uit de gymzaal van het oude Celeanum. De gymzaal die wrang genoeg de zondag ervoor afbrandde.

We zijn ontzettend trots op onze derdeklassers. Ze hebben bij het vak tekenen prachtige kunstwerken gemaakt rond het thema ‘wachten’. Een selectie van deze werken is ingelijst en hangt in de kantine van ons gebouw aan de Westerlaan. Tijdens het programma op school vertelde tekendocente Gwenda Koens over de opdracht.

Dit sloot goed aan bij de eerdere toespraak van historicus Wim Coster die vertelde over de gebeurtenissen in die gymzaal en het monument De Rozenboom. De leerlingen luisterden muisstil naar dit indrukwekkende verhaal. Daarna liepen alle aanwezigen in een stille tocht naar het monument aan de Veerallee, waar alle leerlingen een witte roos neerlegden. Onderweg er naar toe stak één van de leerlingen een roos in het hek bij het spoor. Dat was de plek waar de Joodse Zwollenaren als vee ingeladen werden in de goederenwagons. Een mooi en ontroerend gebaar.