11 juni 2015

Marit dringt door tot Internationale Scheikunde Olympiade

Marit uit klas 6 heeft een prestatie van formaat geleverd tijdens de Nationale Scheikunde Olympiade in Sluiskil, Zeeland. Ze mag samen met drie andere leerlingen van andere scholen uit Nederland eind juli door naar de Internationale Scheikunde Olympiade in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Gefeliciteerd, Marit!

De nationale scheikunde Olympiade bestond uit meerdere rondes. In de eerste ronde streden 6000 leerlingen uit heel Nederland met elkaar. 100 daarvan mochten door naar de tweede ronde en uiteindelijk mochten slechts 20 leerlingen door naar de eindronde, waarvan Marit er één was.

Tijdens de eindronde, die 8 dagen duurde, kregen de leerlingen colleges over scheikunde en deden ze diverse practica. Hierbij ging het niet alleen om het wedstrijdelement, maar vooral ook om het niveau van de deelnemers nog hoger te krijgen. Tijdens de Internationale Scheikunde Olympiade wordt namelijk gestreden op master-niveau. De Olympiade werd afgesloten met een theorietoets en een practicumtoets, allebei van 4 klokuren.

Marit en haar drie mannelijke collega-leerlingen, die ook door mochten, gaan nu nog naar de Rijksuniversiteit van Groningen voor een driedaagse training ter voorbereiding op de Olympiade in Bakoe.

De commissaris van de koning van Zeeland sprak de deelnemers toe. Hij gaf aan trots te zijn op al deze veelbelovende leerlingen die de toekomst van ons land vormen. Marit was blij en beduusd tegelijk toen duidelijk werd dat ze bij de vier winnende leerlingen zat. Maar op de vraag van een jurylid of ze nou scheikunde ging studeren antwoordde ze ontwijkend. Ze heeft zich namelijk ook ingeschreven bij natuurkunde…. De tijd zal het leren.

Vanochtend ook een mooi stukje in de Stentor over haar prestatie.