18 september 2016

Even voorstellen: de maatjes van klas 1

De nieuwe maatjes zijn er! En hun eerste training zit er alweer op.

In deze training hebben de maatjes hun karakters onder de loep genomen: wat zijn goede eigenschappen en welke zijn minder leuk? Ook kregen de maatjes theorie over conflicten en gingen ze aan de slag met een praktische zaak: de Siberische noot… Een noot waar twee partijen op azen, maar de oogst is helaas niet goed genoeg om beide partijen tevreden te stellen. De maatjes kwamen er prima uit. Super goed gedaan en heel veel plezier dit jaar Steven, Christine, Mees, Kim, Bas, Elisabeth, Maura en Ryan!

De overgang van groep 8 naar de brugklas is voor veel leerlingen best groot. Daarom bestaat er op het Gymnasium Celeanum het zogenoemde Maatjesproject. Elke brugklas krijgt twee maatjes uit de bovenbouw toegewezen die kunnen helpen bij problemen of anderszins een luisterend oor kunnen bieden. Want wat is makkelijker dan om bij zorgen toe te stappen naar een medeleerling in plaats van naar een volwassene? En samen sta je sterk.

De maatjes zijn leerlingen uit klas 4. Zij hebben zich vrijwillig aangemeld voor dit project. Van bureau Halt krijgen ze een speciale opleiding en aan het eind krijgen ze hun maatjesdiploma. De maatjes worden begeleid door twee docenten, die ook een training hebben gekregen.

De maatjes gaan mee naar schoolfeesten, de Sinterklaasviering, klassenuitjes en andere klassenactiviteiten. Zo ontstaat een band tussen de maatjes en de brugklasleerlingen en zal het voor de bruggers makkelijker zijn om met eventuele problemen of zorgen naar hun maatje te gaan. Hun zelfredzaamheid en zelfverantwoordelijkheid zal hierdoor toenemen.

http://www.celeanum.nl/celeanum/maatjes/

foto-maatjes-2