18 oktober 2017

Leerlingen NLT op excursie in Groningen

De NLT-groep (NLT = Natuur, Leven en Technologie) van klas 6 is onlangs op excursie geweest naar het KVI – Centre for Advanced Radiation Technology en de RUG, beide in Groningen.

De leerlingen laten we bij het vak NLT graag kennis maken met verschillende vakgebieden van de exacte wetenschap. Tijdens de excursie kwamen toepassingen van vooral het vak natuurkunde ruimschoots aan bod.

Bij het KVI-CART kregen de leerlingen eerst een zeer duidelijke uitleg over de werking van een cirkelvormige deeltjesversneller (cylotron). Daarna mochten ze zelf een kijkje nemen bij zo’n versneller met een doorsnede van 2 meter.

Het middagprogramma bestond o.a. uit een rondleiding bij de expositie van Science LinX. Via interactieve opstellingen bij deze expositie konden leerlingen meer te weten komen over de verschillende bachelor opleidingen bij de Faculty of Science and Engineering en het wetenschappelijk onderzoek dat hier mee samenhangt. Zo werd o.a. een mindgame gespeeld waarbij men een bal in het doel van de tegenstander probeert te krijgen door vooral aan niets te denken. Daarvoor werd de hersenactiviteit gemeten van de spelers.

Tijdens het middagprogramma kregen de leerlingen ook een les sterrenkunde van twee studenten, werden er foto’s gemaakt met een infrarood camera en mochten de leerlingen een kijkje nemen in de Blaauw sterrenwacht van de RUG.

Al met al een waardevolle excursie!