27 januari 2017

Klassieken dag klas 2

Tijdens de toetsweek was er voor klas 2 ook een beetje ruimte voor ontspanning tijdens de klassieken dag; een samenwerking tussen de vakken klassieke talen, techniek en drama.

Op het programma stond onder andere een voorstelling van het Verteltheater. De leerlingen kregen het tragische verhaal van de Griek Oedipus te horen. Zijn wij slechts de stukken op het schaakbord van de goden? Of hebben we invloed op ons lot? Toch ook nog iets om over na te denken.

In het dramalokaal konden de leerlingen met behulp van diverse kleedslaven zich hullen in Romeinse kledij. Senatoren en hun vrouwen, de equites, slaven, reizigers en ongetrouwde vrouwen, alles kwam voorbij. In de Romeinse samenleving was kleding belangrijk: daaruit kon je afleiden tot welke stand iemand behoorde en of hij/zij rijk was. Van het resultaat heeft meneer Ballast mooie foto’s en een filmpje gemaakt. Deze volgens zo snel mogelijk.

Samen met het vak techniek werden voorwerpen uit het dagelijks leven van de Romeinen gemaakt: een fibula (kledingspeld) en een wasplankje met stylus. Wasplankjes werden gebruikt in de lessen of om korte boodschappen op te schrijven. Met je stylus kon je de tekst weer “uitgummen”. Je zou het kunnen vergelijken met onze latere lei en griffel.

Kortom, een mooie middag!