2 april 2017

KLassieken dag klas 1

Tijdens de toetsweek was er voor klas 1 ook een beetje ruimte voor ontspanning tijdens de klassieken dag; een samenwerking tussen de vakken klassieke talen, techniek en drama.

Op het programma stond onder andere een voorstelling van het Verteltheater. De leerlingen kregen verhalen te horen over de Griekse goden en met name de verwikkelingen rond Ares, Afrodite en Hefaistos.

In het dramalokaal konden de leerlingen met behulp van diverse kleedslaven zich hullen in Romeinse kledij. Senatoren en hun vrouwen, de equites, slaven, reizigers en ongetrouwde vrouwen, alles kwam voorbij. In de Romeinse samenleving was kleding belangrijk: daaruit kon je afleiden tot welke stand iemand behoorde en of hij/zij rijk was. Van het resultaat heeft meneer Ballast mooie foto’s en een filmpje gemaakt van alle klassen. Deze volgens zo snel mogelijk. De foto’s hieronder van klas 1a en 1b zijn slechts een voorproefje.

Samen met het vak techniek werden voorwerpen uit het dagelijks leven van de Romeinen gemaakt: een fibula (kledingspeld) en een wasplankje met stylus. Wasplankjes werden gebruikt in de lessen of om korte boodschappen op te schrijven. Met je stylus kon je de tekst weer “uitgummen”. Je zou het kunnen vergelijken met onze latere lei en griffel.

Op een andere manier klassiek en heel leuk: de leerlingen brachten ook een bezoek aan het (spel-)computermuseum tegenover school. Daar kregen de leerlingen een rondleiding en mochten ze zelf computerspelletjes doen van toen naar nu. Je kon zelfs flipperen!

Kortom, een mooie dag!