5 april 2018

Klassieken-dag klas 1

De toetsweek is nog bezig. Ter ontspanning is er voor de onderbouw in deze week één dag toetsvrij. Zo stond voor de leerlingen klas 1 één dag geheel in het teken van oude geschiedenis: Romeinen en het Gamemuseum.

De dag bestond uit een excursie en gedeelte op school. De excursie ging naar het Gamemuseum tegenover ons gebouw aan de Westerlaan. De leerlingen kregen er een rondleiding die voerde langs alle ontwikkelingen van computer(spelen) door de jaren heen. En na de rondleiding mochten de leerlingen zelf alle spelletjes uitproberen: van het allereerste computerspelletje ooit (Pong) tot en met een heuse VR-bril.

SCHRIJVEN ALS EEN ROMEIN

Op school leerden de leerlingen meer over schrijfgerei bij de Romeinen en over hoe Romeinen gekleed gingen. Onder leiding van de docent Technologie & Design gingen de leerlingen aan de slag met het maken van een tabula cerata, een ‘tablet’ met opstaande randen waarin bijenwas werd gegoten. Een secuur werkje. De leerlingen moesten zagen, plakken en schaven en tot slot werd de hete was in het plankje gegoten. In de gestolde was schreef de Romein met zijn stilus een boodschappenlijstje of deden de kinderen schrijfoefeningen. Dit is een soort pennetje dat vergelijkbaar is met het pennetje bij sommige notebooks. Een tabula cerata is dus eigenlijk een soort Romeinse iPad. Tot slot maakten ze nog een fibula; een Romeinse kledingspeld.

ROMEINSE KLEDING

Als laatste onderdeel van de dag leerden de leerlingen over Romeinse kleding. Ze mochten deze kleding aantrekken en als echte Romeinse mannen en vrouwen op de foto. Onze docent drama maakt hier binnenkort een mooie collage met een filmpje van. Houd de website en Facebook in de gaten voor het resultaat! Hieronder vast een impressie.