19 maart 2017

Klas 6 in Berlijn voor natuurkundig onderzoek

Van 12-15 maart zijn 17 leerlingen en 2 begeleiders uit klas 6 naar Berlijn geweest om daar een aantal instellingen te bezoeken waar natuurkundig onderzoek wordt gedaan. Al met al een leerzame reis die een mooi inzicht geeft van mogelijkheden met natuurkundig onderzoek.

Zo waren we te gast bij het Helmholtz Zentrum waar, met behulp van straling afkomstig van versnelde elektronen, onderzoek wordt gedaan naar structuren op nanoschaal. Ook mochten we het Max Born Instituut bezoeken. Hier wordt onderzoek gedaan met hoge energie lasers. Verder stond een bezoek aan het Duitse Lucht en Ruimtevaartcentrum op het programma en bezochten we het PVcomB, waar onderzoek naar zonnecellen werd gedaan.

De leerlingen konden op verschillende instituten ook zelf experimenten uitvoeren, waardoor ze van alles leerden over programmeren van robots, het maken van foto’s en video’s met een infraroodcamera, hoe vloeistoffen zich gedragen als er geen zwaartekracht is en hoe een vliegtuigmotor minder geluid produceert.

Opvallend was dat bij een aantal instellingen we werden rondgeleid door Nederlandse onderzoekers, die onze leerlingen vol enthousiasme vertelden over hun onderzoek en leerlingen uitnodigden om over een aantal jaren onderzoek te komen doen op hun instelling.

Naast de bezoeken aan de instituten werd natuurlijk ook de stad Berlijn verkend met als hoogtepunt een bezoek aan de koepel van het Reichtstag.

Onderaan een kort filmpje van een experimentje met robotten.