20 december 2018

Klas 3 in kerstig Keulen

Donderdag 20 december zijn we met de hele jaarlaag 3 op excursie geweest naar Keulen. Een lange dag, maar het was de moeite meer dan waard.

Keulen was de hoofdstad van de Ubiërs (een Germaanse stam) en is later vernoemd naar de moeder van keizer Nero, Agrippina, die hier geboren is. Sinsdien heette de stad Colonia Claudia Ara Agrippiniensis kortweg Colonia (=Keulen).

Naast een bezoek aan de imponerende Dom van Keulen (met naar verluidt de relikwieën van de drie wijzen uit het kerstverhaal, Balthasar, Melchior en Caspar) zijn we in het Römisch Germanisches Museum geweest. Hier zijn de prachtige mozaïekvloeren uit een Romeinse villa te zien, die ter plekke is teruggevonden. Daarnaast is er een verzameling glaswerk te bewonderen, waardoor Keulen beroemd was in de oudheid. Een van de topstukken is een torenhoog grafmonument van een Romeins burger, die zich hier had gevestigd.

Ook hebben we in het kader van het vak Geschiedenis een rondleiding gehad in het ELDE- Haus, het hoofdkwartier van de Gestapo in Rheinland. Om stil van te worden wat daar is gebeurd met politieke gevangenen van het naziregime..

Het laatste onderdeel van de dag was de opdracht voor het vak Duits, op en rond de sfeervolle Weihnachtsmarktjes verspreid over de stad. Sommige leerlingen namen nog de moeite om op te stijgen naar de top van een van de 180 meter hoge torens van Dom om te genieten van het uitzicht over de Keulen en de Rijn. Al met al een volle, maar mooie dag. Rond 21:30 stond iedereen weer gezond en wel in Zwolle.