4 februari 2017

Klas 1 in Nijmegen

Een week geleden stapte de hele jaarlaag van klas 1 in de bus naar Nijmegen. Ze brachten een bezoek aan museum Valkhof.

In het museum waren er verschillende dingen te doen. Als eerste kregen de leerlingen een introductiefilmpje over Romeinen in Nederland en in Nijmegen in het bijzonder te zien. Daarna de leerlingen een puzzeltocht in het museum langs de vaste collectie van het museum. Ze kregen bijvoorbeeld vragen over het Romeinse leger, goden, wegenkaarten of begrafenisrituelen.

Later gingen de leerlingen als echte archeologen aan de slag tijdens de schervenworkshop onder leiding van één van de archeologen van het museum. De leerlingen leerden hoe ze konden bepalen uit welke periode een scherf kwam en ze probeerden daarna de enorme berg scherven op periode te selecteren.

Hoogtepunt van het bezoek was een rondleiding over de speciale tentoonstelling “Gladiatoren, de helden van het Colosseum” (nog te zien tot 5 maart). De leerlingen kregen een kijkje in het dagelijks leven van een gladiator en ze leerden wat voor typen gladiatoren er waren. Ook mochten ze zwaardvechten en de uitrusting van een gladiator uitproberen. De tentoonstelling was zeer de moeite waard en is nog te zien tot 5 maart. Zie ook: http://www.museumhetvalkhof.nl/