21 november 2017

Joëlle Jonge Denker van het jaar

Joëlle uit klas 6 mag zich komend jaar Jonge Denker van het jaar noemen. We zijn supertrots! Van harte!

Ze vertelt:
“Voor het vak filosofie heb ik een column geschreven met als onderwerp, verbeelding aan de macht. De beste 3 mochten worden ingestuurd naar de commissie Jonge Denkers. Er waren in totaal 61 columns opgestuurd, waaruit de jury er 14 heeft gekozen, waaronder de mijne. Vanavond heb ik een voordracht gehouden voor de jury, medekandidaten, ouders en leraren. Na de voordracht en een debat werden er 7 mensen uitgekozen , wij mogen ons het komende jaar jonge denkers des vaderlands noemen. Alle 14 colums worden gebundeld en de 7 winnaars worden gepubliceerd in Trouw, tevens mogen we een conferentie over filosofie bijwonen.”

http://www.dejongedenkers.org/: De Jonge Denkers zijn filosofieleerlingen uit het Voortgezet Onderwijs die zich uitspreken over de actualiteit. Zij publiceren columns in Trouw, maken samen een bundel over het nieuwe thema van de maand van de filosofie én spreken voor een breed publiek.

De Jonge Denkers worden benoemd na een ‘wedstrijd’ onder alle filosofieleerlingen uit het voortgezet onderwijs in Nederland. Na een prikkelende filosofische column geven geselecteerde leerlingen op de avond van de Jonge Denkers een speech en voeren ze gesprekken. Een deskundige jury wijst vervolgens de nieuwe – zeven – Jonge Denkers aan.
De Jonge Denkers is een initiatief van de Vereniging Filosofiedocenten Voortgezet Onderwijs, uitgeverij Lemniscaat, dagblad Trouw en Stichting Maand van de Filosofie.