3 december 2018

Investiga: International Youth Scientific Congress 2018

Vorige week hebben vijf leerlingen en een docent deelgenomen een internationaal wetenschapscongres voor de jeugd: the International Youth Scientific Congress 2018 in Kopenhagen (Denemarken). Na een reis van 10 uur met de trein kwamen ze op zondagavond aan in de Deense hoofdstad. Na een kennismaking met hun gastgezinnen kon het avontuur beginnen.

Ter voorbereiding op het congres hebben de leerlingen zich ingelezen in één van de vijf onderwerpen die centraal staan tijdens dit congres: gezondheidswetenschappen, energie- en milieuwetenschappen, ruimtewetenschappen, nanowetenschap en -technologie of informatie- en communicatiewetenschappen. Afgelopen zomer hebben de leerlingen over één van deze onderwerpen een paper geschreven.

Een verslag door Kim Hogeboom, docent scheikunde.

Op maandagochtend was de officiële opening in het Geologisch Museum in Kopenhagen. Hier maakten we kennis met de negen andere deelnemende landen: Spanje, Polen, Oostenrijk, België, Duitsland, Italië, Mexico, Slovenië en Denemarken. Vervolgens woonden we een lezing bij van de Nobelprijs-winnaar professor Ole John Nielson. De rest van de dag was het hard werken voor de leerlingen met hun groepje, maar ‘s avonds konden ze genieten van het amusementenpark Tivoli dat volledig ondergedompeld was in de kerstsfeer.

De dinsdag stond in het teken van werksessies aangaande het gekozen onderwerp onder leiding van een student van de universiteit van Kopenhagen. Ook kregen we die dag hulp van een expert betreffende het onderwerp. Op woensdagochtend was er weer tijd voor ontspanning met een bezoek aan de plaats Roskilde. We bezochten daar het Vikingmuseum, de Roskilde Kathedraal en het Pop & Rock Museum. De middag was weer ingevuld met werksessies.

Na een week hard werken was het eindelijk zo ver: de presentaties van de papers en de sluitingsceremonie van de conferentie. Dit vond allemaal plaats in de Royal Academy. De presentaties waren zeer geslaagd. Er is goed werk geleverd door onze leerlingen Iris, Hein, Erin, Chris en Freek. Na afloop kregen ze een diploma voor bewijs van deelname aan IYSC 2018. Na de officiële afsluiting hebben we de week nog gezamenlijk afgesloten met een diner en een feestje op de ontvangende school.

Vrijdagochtend ging de wekker vroeg, want om 7.35 uur begon de terugreis weer. Na een innoverende en leerzame, maar toch ook vermoeiende week kijken we allemaal terug op een mooie ervaring die we allen niet hadden willen missen!