26 september 2018

Herdenking Rozenboom: trots op leerlingen

De voorbereidingen voor de herdenking rondom de Rozenboom zijn in volle gang. Dit is niet onopgemerkt gebleven. Zo schreef Jacob de Leeuwe, wiens grootvader is weggevoerd en vermoord in Auschwitz, aan jullie, lieve leerlingen: “Jongens en meisjes, (..) Ik ben trots op jullie dat jullie een bloem leggen bij de Rozenboom. Laat nooit toe dat je medemens wordt vervolgd om geloof of afkomst, blijf strijdbaar en gedenken.”

In zijn brief vertelt De Leeuwe verder over zijn geschiedenis. Hoe hij nooit zijn grootvader gekend heeft, het verdriet en hoe hij daarmee is om gegaan. Deze brief is – met zijn toestemming- door gemaild aan alle leerlingen.

De herdenking ligt ook dit jaar weer in handen van leerlingen van klas 3. Zo maakten zij bij het vak tekenen een speciale opdracht en in de tutorlessen kwam Piet den Otter om te vertellen over zijn indrukwekkende reis naar Silezië naar de vernietigingskampen; de kampen waar de mensen die gevangen zaten in de gymzaal van het toenmalig Celeanum zijn omgekomen.

Bij tekenen deden de leerlingen een project rondom de huizen in Zwolle waar Joodse mensen gewoond hebben en waarvandaan ze zijn weggevoerd. Voor sommige van deze huizen liggen de zogenoemde stolpersteine. Om deze mensen te herdenken hebben de leerlingen hun silhouetten gemaakt en deze geplaatst in de foto van hun huis. Sommige leerlingen hebben zelfs echte portretten gevonden van de Joodse mensen die in deze huizen woonden en hebben de silhouetten daar op aangepast. Het resultaat is prachtig. Vanaf volgende week zijn deze kunstwerken bekijken aan de Westerlaan.

Volgende week wordt in het atrium opnieuw de tentoonstelling Joodse Zwollenaren in 12 portretten opgesteld. Mocht je deze de vorige keer gemist hebben, ga vooral eens kijken en lees aandachtig de verhalen.

Programma voor 4 oktober: https://www.celeanum.nl/agenda/herdenking-bij-monument-rozenboom/