21 september 2015

Gymzaal oude Celeanum aan de Veerallee afgebrand

Wat verdrietig dit. De gymzaal van onze oude school aan de Veerallee is afgebrand. Zoveel geschiedenis gaat verloren. En wat een schrik voor de buurtbewoners, sterkte. Ook voor deltaWonen dat net bezig was met een prachtige renovatie van het oude schoolgebouw en de bijbehorende gymzaal.

Naast alle goede herinneringen aan de gymzaal – op twitter wordt gesproken over bruisende ZGB-feesten, eindexamenuitreikingen, Elma-vergaderingen en mooie sporturen- heeft de zaal ook een minder fraaie geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog deed de zaal dienst als centrale plek, waarvandaan de Joden naar Westerbork werden gedeporteerd. Op 2 en 3 oktober 1942 vond een grote deportatie plaats van Zwolse Joden vanuit deze gymnastiekzaal, in november van dat jaar gebeurde dit nogmaals. Op 8 en 9 april 1943 werd een derde groep gedeporteerd. Bijna alle Joden waren toen uit Zwolle verdreven.

In april 2015 heeft het Celeanum het Joodse monument “De Rozenboom” van kunstenares Iris Le Rütte geadopteerd, wat staat voor ons oude gebouw aan de Veerallee en herinnert aan die tragische geschiedenis. Ondanks dat de gymzaal is afgebrand, al dan niet onherstelbaar, De Rozenboom zal de herinnering aan die geschiedenis levend houden.

Link naar artikel in de Stentor: http://www.destentor.nl/regio/zwolle/brand-aan-veerallee-in-zwolle-na-uren-bedwongen-video-1.5258740 Foto is uit het betreffende artikel.

CPaeVFwWwAAWM8q

Foto: twitter Chantal Everaardt

IMG_3535

Foto van de Rozenboom voor het hoofdgebouw van het oude Celeanum. Nu is het kantoor van deltaWonen.