9 maart 2015

Cheque Berninifontein overhandigd aan Rome

Als beroemdheden werden onze leerlingen en docenten ontvangen bij de Fontana della Barcaccia: om de fontein stonden koperen paaltjes met een rood koord ertussen gespannen. In de aanwezigheid van zeker 20 Nederlandse en Italiaanse camera’s werd de cheque overhandigd.

Almer, Morwenna, Carlijn en mevrouw De Haan (docente klassieke talen) overhandigden de cheque aan de wethouder van onderwijs Paolo Masini, aan het hoofd monumentenzorg van Rome, Claudio Parisi Presicce, en aan Angela Mannaerts, voorzitter van de stichting Salviamo la Barcaccia.

De heer Presicce sprak over de schade aan de fontein die helaas voor een deel onherstelbaar is. De heer Masini vertelde dat het hele gebeuren rondom de fontein veel indruk heeft gemaakt in Rome en dat de overhandiging van deze cheque de eerste keer is dat de Italianen en Nederlanders weer “tegenover elkaar staan”. Het feit dat een Nederlandse school dit initiatief genomen heeft maakt de inzamelingsactie voor de wethouder van onderwijs nog waardevoller.

Na de officiële overhandiging werden leerlingen bedolven onder journalisten van onder andere de NOS, RTL, de Telegraaf, de Stentor en Omroep Max. Houd het nieuws dus goed in de gaten!

In de ochtend hebben de leerlingen op uitnodiging van de heer Presicce ook nog een bezoek gebracht aan het controlecentrum cultureel erfgoed. Vanuit dit centrum wordt al het cultureel erfgoed van Rome beschermd en beveiligd. Tijdens een rondleiding zagen leerlingen op één van de beveligingscamera’s een shot van het Piazza Navona waarin een groepje leerlingen met docenten van het Celeanum werd herkend.

Na deze enerverende ochtend en middag was het tijd voor een overheerlijke lunch op de trappen voor de fontein…

Voor de korte reportage van de NOS, zie: http://nos.nl/artikel/2023705-zwolse-school-betaalt-mee-aan-herstel-fontein-rome.html

Voor de tweet van de wethouder van onderwijs @paolomasini, zie: https://twitter.com/paolomasini/status/574979982553972736?s=08 Hij sprak over burgerzin en liefde voor Rome.