6 februari 2015

Groeten uit Skarnes van klas 5!

Tien leerlingen uit klas 5 en twee docenten verblijven in het kader van het uitwisselingsprogramma een week in Noorwegen. Heel erg koud, maar heel erg leuk! Onze leerlingen wonnen zelfs het onderdeel slee glijden tijdens de Olympic Wintergames, toen ze tegen medescholieren uit andere landen moesten strijden.

Mevrouw Assink vertelt:
Woensdag 4 februari was het voor de meeste reizigers wat vroeger opstaan dan op een normale woensdag. Na een zeer voorspoedige reis stonden we om 12:15 al in het aanzienlijk koudere Oslo, -10 graden gaf de telefoon aan.

Na een uurtje in de bus konden de leerlingen hun hosts in hun armen sluiten, voor velen een blij weerzien. Binnen een kwartier waren alle leerlingen vertrokken naar hun huis voor deze week. Denkende dat wij de volgende dag pas zouden horen hoe het hen verging werden wij al snel op de hoogte gehouden hoe het in de verschillende huizen ging. De ervaringen werden gedeeld en de telefoon stond bijna niet stil, foto’s van alle opgezette dieren werden gedeeld en daarnaast werden de bijzondere eetgewoonten van de Noren besproken. Het avondeten is hier namelijk vaak al om 17:00 of vroeger.

De tweede dag zou een koude dag worden. In de ochtend stond er -21 op de telefoon. Op naar de bergen voor de Olympic Wintergames. Voordat we konden vertrekken moesten alle landen een vlag en een spandoek maken om het eigen team aan te moedigen. De docenten moesten dit ook doen voor het docententeam.

Nadat iedereen klaar was werden de warme kleren aangetrokken, dik aangekleed met de ski’s in de handen naar de bus. Halverwege de rit moest de buschauffeur de sneeuwkettingen om doen. Nu werd het menens. Na een rit door winter wonderland kwamen we aan bij de parkeerplaats. Daar gingen de ski’s onder…..voor velen was het de eerste keer dus veel val- en glijpartijen.

Bij de cabin moest ieder team klaar gaan staan voor de officiële parade. Onder begeleiding van het volkslied kwamen de teams een voor een langs. Vervolgens werden er kampvuurtjes gemaakt inclusief een goede zitplaats rondom het vuur.

Het Nederlandse team had zelfs een windmolen! De andere onderdelen van de Olympic Wintergames waren sleetje glijden, parcours afleggen op skischoenen en een parcours afleggen op de ski’s. Het onderdeel slee glijden werd gewonnen door de…….Nederlanders! Deze activiteit heeft zelfs de plaatselijke krant gehaald.

Tussendoor werden er knakworsten gebraden op de eigen gemaakte kampvuren met als dessert marshmallows om op te warmen op het vuur. Het Nederlandse kamp heeft vervolgens nog even een flink vuur gestookt waarbij zelfs de windmolen er aan moest geloven…Het was een geweldige dag waarbij aan het eind enkele handen en voeten toch wel wat koud waren geworden…

De rest van de week zal bestaan uit een innovation camp(ruim een dag en nacht werken aan een opdracht), workshops en een excursie naar Oslo. Gedurende de week zullen er meer foto’s en verhalen worden geplaatst op de site van internationalisering.