27 april 2015

Girlsday voor klas 2

Zeven meiden uit klas 2 gingen deden vorige week mee met de Girlsday. De Girlsday wordt overal in het land georganiseerd en is bedoeld om meisjes te interesseren voor een beroep in de techniek.

De dag begon bij Hogeschool Windesheim met zakenvrouw van het jaar Thecla Bodewes en schaatster Lotte van Beek als spreeksters. Vervolgens werd in een praktische workshop een Galvani Racer gebouwd, een racewagen die met enkele druppels zout water wordt aangedreven.

Na de lunch werd het programma bij de Isala Klinieken voortgezet. Daar stond techniek in de ICT en bij de reanimatie centraal. Ook maakten de leerlingen kennis met een de zogenoemde ouderdomspakken. Ouderdomspakken bootsen de kracht, het zicht, de flexibiliteit en de motoriek van een 75-plusser na. Op die manier ervaren mensen die zorg verlenen aan ouderen hoe het is om oud te zijn. Zo maakt een speciale bril het lastig om scherp te zien. Oordopjes zorgen ervoor dat de dragers van het pak minder goed kunnen horen. Met behulp van banden om de knieën en de ellebogen wordt gesimuleerd hoe het is om onder meer stijve gewrichten en minder flexibele spieren te hebben. Speciale schoenen en gewichten brengen de drager sneller uit balans en zorgen ervoor dat de drager onzeker loopt. Ook de leerlingen mochten het pak proberen. Een bijzondere ervaring.

Kortom, de meiden hadden een leerzame en leuke dag!