11 december 2015

Fonteinen in Rome hersteld met geld van het Celeanum

Twee fonteinen in Rome, de Fontana delle Api en de Fontana dei Giardini tra Viale Tiazano, zullen de komende maanden worden gerestaureerd met geld dat onder andere door het Gymnasium Celeanum in Zwolle is ingezameld. De inzamelingsactie werd gehouden na het supportersgeweld eerder dit jaar, waarbij Nederlandse voetbalsupporters vernielingen aanrichtten aan de beroemde de Fontana della Barcaccia en het bijbehorende Piazza di Spagna. Dit maakte de Nederlandse stichting in Rome Salviamo La Barcaccia vandaag bekend.

Naar aanleiding van de supportersrellen ontstonden in Nederland verschillende burgerinitiatieven om een bijdrage te leveren aan de restauratiekosten van de fontein. Het Gymnasium Celeanum wist 3200 euro in te zamelen, onder andere door de verkoop van pizza, donaties van (oud)leerlingen, hun ouders en door spontane stortingen van mensen elders uit Nederland.

Afgelopen maart tijdens de jaarlijkse Romereis overhandigden de leerlingen van klas 5 de cheque aan de wethouder van Onderwijs de heer Masini. Het geld werd overgemaakt aan de stichting Salviamo La Barcaccia onder voorzitterschap van mevrouw Angela Mannaerts. Deze stichting heeft afgelopen maanden intensief overleg gevoerd met Monumentenzorg van de gemeente Rome om al het ingezamelde geld goed terecht te laten komen.

De gemeente Rome had de Barcaccia-fontein direct na de rellen al laten restaureren. Vandaar dat de besloten werd om het geld aan de restauratie van twee andere monumentale fonteinen in Rome te besteden. De restauratiekosten van deze twee fonteinen wordt geschat op 100.000 euro. Drie Nederlandse bedrijven, Koninklijke Woudenberg, Steenhouwerij Zederik en Janssen de Jong Groep, nemen de daadwerkelijke restauratie ter hand.

Foto’s: Wikimedia, aruba.it, Telegraaf (Maarten van Aalderen)