16 maart 2016

Finalisten bij Frans maken kans op mooie prijzen

Zowel een leerling uit klas 5 als drie leerlingen uit klas 3 zijn finalisten bij een aantal Franse wedstrijden. Het worden spannende weken!

Maura, Anne en Christine uit klas 3E zijn met hun Franse presentatie in de landelijke finale gekomen. Van alle inzendingen uit de derde klas zitten zij bij de laatste 5, een hele knappe prestatie! De finalisten zullen op woensdag 16 maart in Culemborg strijden om de winst: een gezellige en feestelijke dag in Den Haag met natúúrlijk een Frans tintje, op vrijdag 8 april a.s.

Maura, Anne en Christine moeten in Culemborg nogmaals hun presentatie houden voor een landelijke jury, die de beste twee groepjes met de hoofdprijs zal belonen. Spannend, maar erg leuk om mee te maken en sowieso geweldig om in de finale te staan!

Uitgangspunt voor deze wedstrijd, waar alle derdeklassers aan mee hebben gedaan, was een presentatie van 3-5 minuten met als thema ‘La Révolte’ (opstand), waarbij de leerlingen een toneelstuk, liedje/rap/slam of gedicht mochten maken. Het was onderdeel van een project met een Franse taalassistente, die twee keer bij ons op school is geweest. De inzending van Maura, Anne en Christine kunnen jullie bewonderen op YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=AvxsnwNyUqw

Maar er is meer Frans nieuws: Marte uit klas 5 behoort tot de 30 laureaten (dus prijswinnaars) van de Franse schrijfwedstrijd ‘Concours Visions d’Europe’ van de Alliance Française. Er waren meer dan 500 inzendingen, dus dat is een geweldige prestatie!!

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 23 maart in het ‘Maison de l’Europe’ in Den Haag wordt bekend gemaakt of Marte bij de 3 beste leerlingen hoort die een ‘stage linguistique’ in Montpellier hebben gewonnen, maar alle laureaten vallen sowieso in de prijzen.

De opdracht was om een opstel te schrijven in maximaal 2.30 uur, met alleen een woordenboek erbij, waarin de deelnemers uiteen moesten zetten hoe de leus van de Franse Revolutie (vrijheid, gelijkheid en broederschap) tegenwoordig zouden moeten worden toegepast, bijvoorbeeld in verband met de grote toestroom van vluchtelingen. Heel knap dat Marte zo ver is gekomen en nu afwachten of haar opstel met de hoofdprijs wordt beloond!