25 april 2015

Else behaalt tweede plek bij Frits Zwerverprijs

Else uit klas 6 heeft de tweede plek behaald bij de Frits de Zwerverprijs, een schrijfwedstrijd. Ze schreef een prachtig verhaal. Chapeau, Else!

Vrijdagmiddag 24 april werden voor de vijftiende keer de Frits de Zwerverprijzen uitgereikt. De eerste prijs is gewonnen door Willemijn Bussink, 17 jaar, uit Lettele (Etty Hillesum Lyceum Deventer). Else van der Steeg, 16 jaar, uit Zwolle (Gymnasium Celeanum Zwolle) won de tweede prijs en Charlotte Polman, 18 jaar, uit Ommen (Rijksuniversiteit Groningen) kreeg de derde prijs uitgereikt. Ook dit jaar heeft de jury, uit de dertien inzendingen van dit jaar, blind bepaald welke verhalen de beste zijn. Des te opvallender is het dat Charlotte in 2012 en 2013 ook een Frits de Zwerverprijs won (de eerste) en Else in 2014 de eerste prijswinnares was.

In de raadzaal van het Gemeentehuis van Hardenberg werd voor de laatste keer de plechtige én feestelijke bijeenkomst gehouden. Speciale redenaar was daarom Jan Slomp, juryvoorzitter en zoon van Frits de Zwerver, zelf. Zijn onderwerp was Helden. Na het voorlezen van het juryrapport reikte wethouder Jannes Janssen de prijzen uit. Het programma werd muzikaal opgeluisterd door een blazersensemble van de Christelijke Muziekvereniging Soli Deo Gloria uit Ane.

Onder de schuilnaam Frits de Zwerver opereerde verzetsstrijder ds. Frederik (Frits) Slomp, die in de bezettingstijd predikant was in Heemse-Hardenberg. Hij gaf daar de aanzet voor de oprichting van één van de grootste organisaties voor hulp aan onderduikers en vervolgden in ons land. Het Frits de Zwerverfonds is in 2000 opgericht met het doel de belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, speciaal bij jongeren, levend te houden. Daarbij richt het zich op het Overijsselse gedeelte van het samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht.