Scheikunde Olympiade

De Nationale Scheikundeolympiade is een wedstrijd voor leerlingen van het vwo en het havo. Leerlingen uit 5-vwo kunnen de opgedane ervaring het volgend jaar weer gebruiken, voor 6-vwo is het een goede examenvoorbereiding.

Verloop van de Olympiade

De eerste voorronde wordt gehouden eind januari of begin februari. Deze theorietoets vindt plaats op school en duurt 2 uur. De beste ca. 90 leerlingen van 6-vwo én 5-vwo gaan door naar de 2e ronde en krijgen nieuw oefenmateriaal.

Aan alle leerlingen die door gaan naar de tweede ronde worden vrijblijvend extra trainingsmogelijkheden aangeboden door één of meer universiteiten.

De tweede voorronde wordt eind maart gehouden, op school, en duurt 3 uur. Deze theorietoets is gebaseerd op de stof van het gastheerland en dient ter selectie van de beste 20 kandidaten. Hierbij zijn maximaal 5 kandidaten uit 5-vwo die minstens 70% van de hoogste 6-vwo-score behaald hebben.

De eindronde van de Nationale Scheikunde Olympiade met de beste 20 kandidaten vindt plaats in juni, duurt een week en wordt door een bedrijf of een universiteit georganiseerd. Deze intensieve voorbereidingsweek (theorie en praktijk) wordt afgesloten met een theoretisch en een praktisch examen. De beste vier deelnemers vormen het Nederlandse team voor de Internationale Chemie Olympiade. Daartoe krijgen zij eerst nog 3 trainingsdagen aan een universiteit.

Wat kost het?

Aan de deelname aan de Nationale Scheikunde en Internationale Chemie Olympiade zijn voor de kandidaten geen kosten verbonden (uitgezonderd binnenlandse reizen).

Resultaten

Leerlingen van het Celeanum zijn geregeld succesvol bij de Scheikunde Olympiade. In 2003, 2004, 2005, 2006, 2010, 2014, 2015 en 2017 werd de eindronde van de Nationale Scheikunde Olympiade bereikt, in 2010 zelfs door twee leerlingen. In 2004, 2014 en 2015 nam een leerling deel aan de Internationale Chemie Olympiade.

Informatie en meedoen

Informatie over de Nationale Scheikunde Olympiade is te vinden op: www.scheikundeolympiade.nl. Je kunt je opgeven voor deelname bij dhr J. Hillebrand via e-mail: jhillebrand@celeanum.nl.