21 februari 2015

Celeanum zet zich in voor beschadigde Berninifontein

Het was uitgebreid in het nieuws: de beschadiging van de beroemde fontein van Bernini op de Piazza di Spagna, de Fontana della Barcaccia, door Feyenoordfans. Het Celeanum gaat geld inzamelen om bij te dragen aan de restauratiekosten.

Elk jaar tijdens de Romereis gaan we ook kijken bij deze fontein uit 1629. De fontein is gemaakt door Bernini in opdracht van paus Urbanus VIII ter herinnering aan de grote overstroming van 1598, toen de Tiber buiten haar oevers trad en men zich alleen per boot kon verplaatsen tot de voet van de Pincio, waar op een later tijdstip de Piazza di Spagna gebouwd werd.

Wij zijn ontzet over het gebeuren. Immers, de fontein staat weliswaar in Rome, maar hij maakt deel uit van ons aller erfgoed. Terecht werd gesproken over een nieuwe inval van de Goten, verwijzend naar de plundering van Rome door de Goten in 410.

Om te laten zien dat veel Nederlanders wel degelijk oog hebben voor ons cultureel erfgoed en om te bedanken voor het feit dat we al jaren met zoveel plezier naar Rome gaan, willen we vanuit school een inzamelingsactie houden om bij te dragen aan de restauratiekosten. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de schade, maar we willen wel een gebaar maken uit solidariteit met de inwoners van Rome.

We roepen alle leerlingen en docenten op om 1 euro of meer mee te nemen naar school, de maandag na de vakantie. Want, als wij allemaal, leerlingen en docenten, op zijn minst 1 euro doneren, hebben we al bijna 1000 euro bij elkaar. Het ingezamelde bedrag nemen we mee naar Rome en zullen het daar ter plekke overhandigen aan een vertegenwoordiger van de stad. We hopen op een mooi bedrag! Ook niet-Celeasten kunnen de actie steunen door een bijdrage over te maken op NL51RABO 0302724206 ovv Bernini.