21 september 2015

Annemijn (klas 4) wint tweede editie schooldebatwedstrijd

Op 18 en 21 september werd dit jaar voor de tweede keer de debatwedstrijd van het Celeanum georganiseerd voor alle leerlingen van klas 4, 5 en 6. Ook dit jaar was de aanmelding weer groot en was er sprake van veel nieuw debattalent. Maar het was Annemijn uit klas 4 die zich het komende jaar de beste debater van de school mag noemen

Op de eerste debatdag werd door middel van een serie teamdebatten bepaald welke leerlingen aanspraak mochten maken op een plaats in de kwartfinales, die op de tweede dag plaatsvonden. De stellingen, over onderwerpen die uiteen liepen van het (her)invoeren van een algemeen natuurvak in het VWO tot de inzet van grondtroepen in Syrië, werden daarbij vol passie aangevallen en verdedigd. Na deze eerste ronde konden nog 15 leerlingen aanspraak maken op de eindzege.

Op maandag de 21e werd de wedstrijd voortgezet, waarbij na 3 teamdebatten nog 4 halve-finalisten overbleven. Dit leverde twee zinderende één-op-één debatten op, waarna Cocó (klas 5) en Annemijn (4) zich op mochten gaan maken voor het finale-debat. In dit laatste debat werd gedebatteerd over de stelling ‘Als de generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt is uitgestorven, zijn 4 en 5 mei als herdenkingsdagen achterhaald’. Het leverde een spannend debat op met twee zeer aan elkaar gewaagde finalisten. Uiteindelijk velde de jury toch een oordeel en koos Annemijn als beste debater.