Herdenking bij monument Rozenboom

Elk jaar in oktober herdenkt het Gymnasium Celeanum de deportatie van de Zwolse Joodse gemeenschap. Dit jaar vindt deze herdenking plaats op 4 oktober. Een stille tocht van het Celeanumgebouw aan de Westerlaan naar het Joods monument De Rozenboom voor het oude Celeanum aan de Veerallee is een vast onderdeel van de herdenking.

Leerlingen uit klas 3 zullen een roos leggen bij De Rozenboom. Ter voorbereiding op deze herdenking hebben de leerlingen bij tekenen een speciale opdracht gemaakt.

Programma
14.00 uur Ontvangst door Jeroen Vogel, conrector klas 3
14.05 uur Inleiding over Zwolse Joodse gemeenschap / geschiedenis/ Gymnasium
Celeanum door historicus Jaap Hagedoorn
14.15 uur De docente tekenen, Gwenda Koens, vertelt iets rondom de opdracht
“silhouet tekenen” bij Zwolse stolpersteinen (van de leerlingen klas 3). De
tekeningen hangen in het atrium van de Westerlaan
14.35 uur Vertrek tocht naar Veerallee
14.50 uur Bloemen leggen monument Rozenboom en minuut stilte.
15.00 uur Terugtocht naar Westerlaan, napraten, tekeningen bekijken.

In april 2015 adopteerde het Celeanum het monument De Rozenboom om de verbinding van het Celeanum met de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Zwolle tot uitdrukking te brengen. In de Tweede Wereldoorlog deed de gymnastiekzaal van het toenmalige Celeanum aan de Veerallee dienst als centrale plek, waarvandaan de Joden naar Westerbork werden gedeporteerd.

Op vrijdag 2 oktober 1942 werden minstens 84 Joodse Zwollenaren vastgehouden in de gymzaal van het toenmalig Gymnasium Celeanum aan de Veerallee. Dat waren voornamelijk vrouwen en kinderen van de circa 60 Zwolse Joodse mannen die sinds de zomer van dat jaar gedwongen te werk waren gesteld in Nederlandse werkkampen in Overijssel en Friesland. Op zaterdag 3 oktober werd de hele groep onder het mom van gezinshereniging naar het doorgangskamp Westerbork gedeporteerd. Zeven personen wisten uit de gymnastiekzaal of kamp Westerbork te ontsnappen en overleefden in onderduik de oorlog. Alle overige mannen, vrouwen en kinderen werden naar de vernietigingskampen in het Oosten gedeporteerd. Slechts één van hen overleefde. In de gymzaal van het Celeanum aan de Veerallee werden daags na de deportatie “gewoon” weer gymlessen gegeven.

Om de huidige leerlingen deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Zwolle in het algemeen en die van het Celeanum in het bijzonder niet te laten vergeten, houdt het Celeanum elk jaar een herdenking bij het monument De Rozenboom. Het monument is gemaakt door de kunstenares Iris le Rütte. Inspiratiebron voor dit beeld was een tekst uit het dagboek van Etty Hillesum, geschreven op de dag dat de Joodse gezinnen in het gymnasium bijeengedreven werden, op 2 oktober 1942: “Vruchten en bloemen dragen op elke grond, waar men geplant is, zou dat niet de bedoeling zijn?”

juli 2019
MDWDVZZ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
« jun   aug »