21 april 2018

600 jaar Cele – lustrum: Vrijdag

Wat een mooie dag was het gister! Niet alleen vanwege het prachtige weer, maar vooral vanwege de talloze sprekers en workshopgevers die zich hebben ingespannen om onze leerlingen een mooie dag te bezorgen in het kader van 600 jaar Joan Cele.

Zo hadden we een collegetour met Arjan Hehenkamp (oud-directeur Artsen Zonder Grenzen), Bas Haring (filosoof) en Maurice Lede (presentator van oa voor 3 Op Reis en Klokhuis) die allen vol vuur vertelden over hun werk. Dat werkte aanstekelijk, want de leerlingen vroegen hen het hemd van het lijf.

Maar ook wielrenkampioene Kirsten Wild vertelde over haar carrière in de topsport, oud-leerlinge Rolinde Hoorntje over haar boek De Club, Esther Groenenberg -ook oud-leerlinge- deed een muziek workshop en oud-leerling Jan Evert van Apeldoorn wist met zijn Pianobar en de muziekquiz de leerlingen goed te entertainen (waarbij sommige personeelsleden zich opeens erg oud voelden..).

Verder was er een workshop over marketing en pr door Carlijn Postma, vertelde de Hobbithunter over zijn ietwat uit de hand gelopen hobby, waren er diverse theatergezelschappen zoals Aluin, De Makkers en Andersom en was er een stuk over Joan Cele, werd Kung Fu geleerd in de gymzaal, was er een workshop fotografie, een workshop over water door het waterschap Drents Overijsselse Delta en één over klimaatdoelstellingen bij Global Goals, vertelde oud-leerling Coen Jansen over zijn mooie kwekerij in Dalfsen, maakte oud-leerling Hans Davidson indruk met zijn verhalen over zijn carrière en de rol van het gymlokaal van het oude Celeanum-gebouw aan de Veerallee tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelden Boudewijn Koops en Wim Coster over hun zoektocht naar De Wilde Deerne. Boekhandel Westerhof stond er met een stand om de diverse boeken en cd’s te verkopen van de workshopgevers. Altijd leuk om je boek te laten signeren door de schrijver zelf!

Ook buiten was van alles te doen: op het plein stond de campervan van MobielVinyl waar je plaatjes kon aanvragen en lekker kon chillen in de zithoek. Op het grasveld voor school konden de leerlingen onder leiding van Yoshemite het spel Archery Tag spelen; oerdriften kwamen boven, zoveel was wel duidelijk…

De organisatie van de dag was in handen van Niek van der Sprong aangevuld met enthousiaste leden van de lustrumcommissie van school zelf. De dag werd gesubsidieerd door Stichting Hervormd Weeshuis. De lustrumcommissie kijkt terug op een geslaagde dag en hopen dat leerlingen en personeel het naar hun zin hebben gehad!