4 oktober 2017

Gymnasium Celeanum herdenkt deportatie Zwolse Joden

75 jaar geleden, op 3 oktober 1942, werd de eerste grote groep Zwolse Joden, voornamelijk vrouwen en kinderen, afgevoerd naar kamp Westerbork. Vrijwel iedereen kwam om in de vernietigingskampen. Vóór hun deportatie werd deze groep vastgehouden in het gymlokaal van het voormalig Celeanumgebouw aan de Veerallee. Het Celeanum herdacht deze afschuwelijke gebeurtenis met een stille tocht, een lezing en een tentoonstelling. Rector Caren Japenga: “De deportatie is onderdeel van de geschiedenis van het Celeanum. Het is belangrijk dat de leerlingen dit weten en vooral niet vergeten.”

Speciale gast deze dag was Tschwi Joseef Herschel (geb. 1942 te Zwolle, nu woonachtig in Israel). Zowel zijn inleiding ’s middags als zijn lezing ’s avonds maakten diepe indruk op de aanwezigen. “Nu is het moment om niet meer te discrimineren, respect te tonen en tolerant te zijn. Nu!”, sprak Herschel de leerlingen toe, om emotioneel af te sluiten met “Op jullie komt het aan!”

Rozenboom
Na de inleiding van Herschel liepen leerlingen van klas 3 een stille tocht van het Celeanumgebouw aan de Westerlaan naar de gymnastiekzaal van het oude Celeanum aan Veerallee. Ze legden een witte roos bij het herdenkingsmonument De Rozenboom. Ook namen ze een kijkje in de voormalige gymnastiekzaal, nu verbouwd tot bedrijfsrestaurant van DeltaWonen. In 2015 adopteerde het Celeanum De Rozenboom, gemaakt door de kunstenares Iris le Rütte.

Lezing
’s Avonds hield Herschel een lezing in de aula van het Celeanum. Hij vertelde over zijn turbulente leven en de impact van de Holocaust daarop. Na zijn lezing werd hij geïnterviewd door leerlingen uit klas 4. In de pauze konden de aanwezigen de tentoonstelling Jodenvervolging in 12 portretten bekijken. Deze mooie tentoonstelling is aan het Celeanum uitgeleend door Stichting Judaica Zwolle.

Herschel, die zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen bij zich had, zal de komende weken in Zwolle en elders in Nederland nog meer lezingen geven op verschillende scholen.

Toespraak Herschel voor klas 3.

Meer over dhr Herschel:

Fotografie: Stefan Lucassen en Jacomijn van der Maten