Aardrijkskunde Olympiade

De Nationale Aardrijkskunde Olympiade is een wedstrijd voor leerlingen van het vwo en het havo. De aardrijkskunde Olympiade wordt gezien als een goede, maar ook leuke voorbereiding op het centraal eindexamen. Voor leerlingen uit klas 4 is de olympiade een goede kennismaking met toetsing in de bovenbouw. Voor leerlingen uit klas 5 en 6 is het een mooie uitdaging om een goed resultaat neer te zetten.

Verloop van de Olympiade

De voorronde wordt gehouden eind februari of begin maart. Deze theorietoets vindt plaats op school en duurt 2 uur. Aan de hand van de scores die behaald worden gaan de leerlingen door naar de finale. De beste 15 leerlingen van heel Nederland gaan naar de finale. Deze wordt georganiseerd door een instituut dat een (duidelijke) binding heeft met de geografie.
De finaleronde van de Nationale Aardrijkskunde Olympiade met de beste 15 kandidaten vindt plaats in juni en duurt drie dagen. Tijdens deze drie dagen is er een theorietoets, veldwerk en een “cultureel” uitstapje. Er zijn drie winnaars aan het einde van de finaledagen: theorie, veldwerk en allround. De beste 4 leerlingen gaan naar de internationale olympiade. Daar vertegenwoordigen zij Nederland. Deze internationale olympiade duurt een week.

Wat kost het?

Aan de deelname aan de Nationale Aardrijkskundeolympiade en de internationale olympiade zijn voor de kandidaten geen kosten verbonden.

Informatie

Informatie over de Nationale Aardrijkskundeolympiade is te vinden op: www.aardrijkskunde-olympiade.nl. Informatie over de internationale aardrijkskunde olympiade is te vinden op: www.geoolympiad.org

Meedoen?

Je kunt je opgeven voor deelname bij mw. J. Vogelzang via e-mail: jvogelzang@celeanum.nl.